200x200-frankjonkerFrank Jonker is een Nederlandse scenarist. Zijn allereerste verhaal verscheen in 1990 in het weekblad Donald Duck. Sindsdien schrijft regelmatig scenario’s met Donald Duck en andere Disney-karakters in de hoofdrol. Ook zijn er verhalen van zijn hand te vinden in tijdschriften als Tina en Penny. Voor het blad GRNVLD schreef hij een serie stripfabels die door diverse tekenaars werden getekend. Voor de Sport- en Vrijwilligerskrant en andere uitgaven van het NOV verzint hij samen met tekenaar Remco Polman de serie Vera en Victor. Met tekenaar Hans van Oudenaarden maakt hij sinds 2003 de stripserie Bob Evers, waarvan tot nu vijf albums verschenen, allen gebaseerd op de beroemde jeugdboeken van Willy van der Heide.

Met tekenaar IJsbrand Oost samen maakt hij ook de nieuwste verhalen van Max Miller ‘De Orde van de Blauwe Steen’ en ‘Schaduwspel’ en een serie culinaire stripverhalen voor het Groningse Stad Magazine, in samenwerking met s’Amuse Cateraar.

Samen met tekenaar Danker Jan Oreel schreef hij het scenario voor ‘De Sibylle-codex’ het tweede verhaal uit de serie ‘De avonturen van Hel’ dat momenteel wordt voorgepubliceerd in Eppo en waarvan later in 2017 het album verschijnt.

Verder schreef Frank nog het scenario voor het album ‘De verdronken paarden van Ameland’ en maakte hij samen met tekenaar Eric Heuvel in opdracht van Comic House de albums ‘Het Van Walraven Testament’ voor werkgeversorganisatie AWVN en ‘Nieuwe vrienden’ voor de Anne Frank Stichting. Nieuwe vrienden werd in 2015 door het publiek gekozen als ‘Album van het jaar’ in de categorie ‘Avontuur en vermaak’ en bekroond met de Peter de Smet-speld.

Ook het album ‘De grappigste avonturen van Donald Duck nr 44’ met strips van Mau Heymans, Kirsten de Graaf, Evert Geradts en Frank Jonker viel in 2015 in de prijzen. Het werd zowel door de Stripschapcommissie als het publiek gekozen tot Album van het jaar in de categorie Jeugd en bekroond met zowel de Stripschappenning als de Peter de Smet-speld.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties